sábado, 20 de abril de 2013

Recerca d'informació i anàlisi de continguts

En aquest fase, també vaig  estar recollint i analitzant els continguts més rellevants respecte les possibilitats de mobilitat estudiantil actuals, i sobretot analitzant quins criteris caldria tenir en compte per ajudar al jove a prendre una decisió, des d'un punt de vista més psicopedagògic.
 
Vaig fer una revisió de les pàgines webs especialitzades en orientació educativa, en estudis a l'estranger, en mobilitat internacional, en ensenyament i en joventut bàsicament. A nivell general, els continguts que vaig revisar són:
- Oferta actual de possibilitats i programes de mobilitat, segons diferents criteris. Hi ha molts programes i possibilitats que desconeixia, sobretot els destinats a etapes no universitàries: ESO, batxillerat, FP, etc.
- Recursos i serveis d'ajuda, orientació i informació per a l'estudiant: què ofereixen, com els atenen, quin perfil professional hi treballa, etc
- Aspectes importants a tenir en compte per orientar a l'estudiant en la seva pròpia presa de decisions
- Revisió d'aspectes  pràctics com : tràmits i gestions que s'han de fer i com, temps necessaris, destins i estudis  més sol.licitats pels estudiants del nostre país
- Revisió i actualització de la legislació relacionada amb la mobilitat estudiantil i professional: processos d'homologació de titulacions, reconeixement professional, convalidacions, l'Espai Europeu d'Educació Superior, el Marc Europeu Comú de Referència per les Llengües, etc. Tots aquests temes m'han resultat especialment interessants, doncs amb el procès de Bologna i el desenvolupament de l'Espai Europeu van canviant les lleis per anar facilitant la mobilitat dels nacionals d'aquests països, tant per estudiar com per treballar.
 

Molts d'aquests temes els coneixia molt parcialment, però amb una societat i un món laboral que exigeix cada vegada més mobilitat, com a psicopedagoga crec que haig de conèixer aquestes legislacions i les possibilitats que s'ofereixen, per tal de poder desenvolupar correctament la nostra feina en qualsevol servei d'orientació acadèmica i professional, sobretot amb els joves. Molts dels usuaris dels nostres serveis també desconeixeran moltes d'aquestes opcions, i crec que una de les nostres tasques pot ser oferir noves possibilitats a joves que potser ni s'han plantejat una opció que els podria enriquir molt a nivell personal, acadèmic i laboral.

Us poso alguns enllaços de pàgines que m'han semblant interessants en aquest àmbit:

- Programes d'aprenentate permanent (PAP): Descripció dels diferents programes europeus
- Jove.cat: Pàgina de la Generalitat sobre estudis a l'estranger
- Ministerio de Educación, Cultura y Deportes: homologacions, reconeixement professional, convalidacions, etc.
- Universidad.es: mobilitat per estudiants universitaris
- Batxillerat Internacional: una modalitat de batxillerat molt diferent
- TodoFP: programes de mobilitat per estudiants de formació professional






 

martes, 16 de abril de 2013

Recerca d'informació: Saló de l'Ensenyament 2013

 
En la segona fase del pla de treball, he fet una recerca d'informació i anàlisi de continguts rellevants per una assessoria sobre estudis a l'estranger. Un dels objectius d'aquesta etapa és recollir i analitzar les informacions més rellevants i actualitzades respecte l'oferta actual de programes de mobilitat.
 
Una de les accions previstes va ser la visita al Saló de l'Ensenyament , que es va realitzar a Barcelona, entre el 13 i el 17 de març. Durant els dies del Saló, Educaweb oferia el Servei d'Informació i Orientació, en el que els estudiants podien rebre un assessorament personalitzat i d'informació sobre els estudis que més s'adapten a les seves preferències i aptituds. Vaig pensar que es podia proposar de tenir una psicopedagoga / orientadora que, entre altres coses, pogués estar especialitzada en assessorar sobre els estudis a l'estranger, que pogués aportar una visió més integral del tema.
 
Al Saló hi havia estands de diferents universitats i centres de formació estrangeres, privades o d'especial prestigi, que presentaven els seus programes d'acollida per alumnat estranger. També em va semblar molt interessant les opcions d'anar a estudiar a Alemanya amb la FP Dual, que permet combinar estudis i treball.
 
Una àrea específica de la fira era el Saló dels Idiomes, organitzat per la Asociación Española de Promotores de Cursos en el Extranjero, i on vaig poder actualitzar informació sobre les diferents opcions que existeixen per estudiar idiomes a l'estranger.
 
Tanmateix, la meva opinió és que el Saló té una important vessant comercial, ja que cada centre formatiu intenta vendre els seus cursos i serveis. D'altra banda, la complexitat i varietat de la oferta pot arribar a desorientar l'estudiant, sobretot aquell/a que es troba més perdut/da. Per això penso que és important fer una feina d'orientació o assessorament desprès de recollir totes les informacions necessàries, per tal d'ajudar al jove a poder-les analitzar i posar en relació a les seves preferències, aptituds i possibilitats. D'aquí la importància de la figura de l'orientador/a, que pugui acompanyar en aquest procès de presa de decisions, tant pel jove com per les seves families, sabent que no hi ha cap criteri comercial darrera.  Crec que per això el Servei d'Orientació del Saló té tanta demanda, doncs és un servei necessari, al front del qual trobem psicopedagogues treballant-hi.
 

sábado, 13 de abril de 2013

Avaluació de les necessitats

A partir de l 'anàlisi dels materials, documentació i activitats que s'ofereixen des d'Educaweb en relació a l'assessorament sobre estudis a l'estranger, es detecten una sèrie de mancances.  Tant en el portal Educaweb.cat, com en la seva versió d'àmbit estatal Educaweb.com, les informacions que hi apareixen són reduïdes i més aviat informatives.
 
El nostre enfocament és que cal diferenciar entre informació i orientació. Entenem l'orientació com un procés de suport i acompanyament a la persona, tenint en compte la seva pròpia individualitat i el seu propi procès personal i acadèmico-professional, per tal que aquest pugui posar en joc i interrelacionar els diferents aspectes a tenir en compte, abans de prendre una decisió meditada i reflexionada, que pugui complir les seves expectatives i ser una experiència el més enriquidora i profitosa possible. Evidentment, la distància i generalitat que obliga el fet que un portal web no es tracta d'una orientació personalitzada  és un obstacle, però sí que pretenem que el contingut tingui un caràcter més orientador, que ajudi al propi lector a fer-se ell mateix algunes preguntes. Volem aportar una perspectiva diferent, partint de difererents criteris, coneixements i habilitats que hem après com a psicopedagogues.
 
D'altra banda, en el catàleg de serveis de l'empresa, s'ofereix una xerrada sobre mobilitat en els estudis, però també està enfocada més aviat a donar informacions.  Pretenem dissenyar un altre tipus d'activitat, més en format taller, que pugui ser més participatiu i dinàmic per als participants, i que pugui ser adaptat a diferents perfils de destinataris, seguint uns criteris psicopedagògics, doncs no és el mateix fer una intervenció per pares i mares, per adolescents, o per estudiants universitaris, ni és el mateix per estudiants de families benestants motivats en marxar, que per joves que potser mai s'han plantejat que puguin tenir la oportunitat de fer una estada a l'estranger.

A partir d'aquí es comença a fer la tasca de prospecció i recerca d'informacions que puguin servir per ampliar, modificar o crear nous continguts en relació als estudis a l'estranger, per veure què pot aportar de diferent una visió  psicopedagògica del tema.