domingo, 16 de diciembre de 2012

Conclusions finals : pràcticum I

Al llarg d'aquests tres darrers mesos, he estat assistint com a mínim  un parell de tardes a la seu d'Educaweb. Allà he pogut veure com és el dia a dia dels seus professionals, especialment de l'equip d'orientació, que han estat el marc de referència de les meves pràctiques de psicopedagogia. Hi ha un ritme de treball més o menys quotidià, que es basa en donar serveis d'orientació acadèmica i professional, com per exemple, un dia  a la setmana al punt d'informació juvenil el Lloro, o respondre les consultes online o telefòniques. També és l'espai on s'elaboren i s'actualitzen materials didàctics i d'orientació, tant en paper com online, alguns dels quals s'utilitzaran més endavant en les activitats d'orientació en centres de secundària, que acostumen a intensificar-se molt en el segon trimestre del curs escolar. Una altra tasca quotidiana és oferir els propis serveis als possibles clients, explicant i  acordant amb els centres educatius o altres professionals la realització de determinades activitats, que s'aniran duent a terme al llarg de tot el curs. D'aquesta tasca en depèn desprès les activitats que es van duent a terme, doncs no cal oblidar que es tracta d'una iniciativa privada que depèn de que els seus clients contractin els seus serveis. Aquest primer trimestre ha estat molt marcat pel conveni amb BarcelonaActiva per portar endavant el projecte Emprendre amb Valors, ja que s'han realitzat moltes activitats al voltant d'aquesta iniciativa.  
 
A més a més, quan hi ha hagut activitats d'orientació o que podien resultar d'interès, que es realitzaven en altres espais, destinats a alumnes, families o altres professionals, també hi he pogut assistir. Aquí també he pogut veure com es porten a terme tant activitats destinades a alumnes (com el projecte d'Emprendre amb Valors), a families (xerrada d'orientació per desprès del batxillerat), com a professionals de l'àmbit de l'orientació (Premis Educaweb). Finalment, conèixer com es poden portar a terme projectes d'àmbit europeu, en col.laboració amb altres entitats nacionals i estrangeres, em va acabar d'obrir el ventall de possibilitats d'activitats que es poden dur a terme.
 
Fins ara  la meva tasca com alumna de pràctiques ha estat sobretot d'observadora, per conèixer, preguntar, integrar-me a l'equip de treball, aprendre com funcionen les diferents activitats i serveis,  com es relacionen els diferents professionals, conèixer el marc normatiu, i sobretot, per tenir una idea molt més clara del potencial d'activitats que por realitzar una psicopedagoga. Sí que he pogut participar més activament en l'actualització de materials d'orientació, o en el procès d'avaluació dels tallers d'Emprendre amb Valors, que comportava una enquesta pre test i postest dels alumnes,  i que calia fer el buidatge i extreure unes conclusions que servissin per valorar l'impacte de l'activitat. Crec que els meus coneixements previs m'han ajudat a situar-me ràpid i a entendre amb facilitat com i perquè es fan determinades activitats i quins aspectes cal tenir en compte a l'hora de dissenyar certs materials o activitats. He intentat anar fent les meves aportacions, donant la meva opinió o experiència que podia tenir, gràcies als estudis o per la meva pròpia trajectòria professional en l'àmbit de l'educació. Tanmateix, també m'he adonat que el grau d'experiència és molt important, ja que et dóna més capacitat de resposta en la resolució de problemes, o en la capacitat per respondre preguntes o consultes, i sobretot seguretat i confiança en el desenvolupament de les activitats dirigides a un determinat públic. Per això crec que he après molt de les professionals de referència que m'han acompanyat fins ara, i que encara em queda molt per aprendre.  He intentat fer un esforç per comparar la teoria amb la pràctica, i he comprovat com algunes activitats em feien recordar referències d'assignatures que hem anat veient durant els estudis de la llicenciatura.  
 
He comprovat que moltes tasques de les que desenvolupen les orientadores no són esctrictament de l'àmbit de la psicopedagogia, però la realitat és que també són necessàries, i que per portar-les a terme calen una sèrie de coneixements i habilitats que són imprescindibles. En realitat, penso que com en la majoria de feines, però és interessant veure en cada cas, quines són les competències i habilitats que poden ser més útils.
 
Quan vaig optar per fer el pràcticum en aquesta entitat, coneixia una mica el que fèien gràcies al seu portal web. Tanmateix,  he vist que jo tenia una idea molt més reduida del camp d'actuació que tenia la psicopedagoga, ja que pensava que sobretot feien activitats per centres de secundària. Gràcies a tot aquest primer periode, tinc una idea molt més clara de tot el que fan i del potencial d'activitats i serveis que es poden oferir. Des d'aquesta perspectiva, penso que estic millor preparada per plantejar-me, junt amb els meus professionals de referència, quin pot ser el pla d'actuació que puc portar a terme en una segona fase.

viernes, 14 de diciembre de 2012

Eina d'orientació en la recerca de feina

Educaweb, juntament amb la consultoria estratègica DEP, han elaborat una eina d'orientació en la recerca de feina: el  Club  Empleo WBS. La seva el.laboració s'ha fet dins el marc d'un projecte de la Comissió Europea, dins el programa Lifelong Learning Program, en col.laboració amb altres paísos europeus: Itàlia, Polònia, República Txeca, Bulgària i Eslovènia. El Web Based Job Search Support ( Club Web de Recerca de Feina) està destinat a crear una comunitat virtual per aquelles persones que busquen feina o que volen desenvolupar les seves trajectòries professionals.
La pàgina WBS pot ser utilitzada per persones que vulguin definir i aconseguir el seu objectiu professional, per ser un candidat atractiu, ser eficients en el procés de recerca de feina, o que vulguin estar en contacte amb altres usuaris o amb orientadors per intercanviar experiències o trobar solucions als problemes plantejats.
 
Al portal podem trobar una sèrie d'exercicis que poden ser realitzats de manera online. Aquests exercicis poden ajudar l'usuari a fer les reflexions necessàries pel procés d'orientació professional i recerca de feina. Trobem tres grans passos:
- Definir l'objectiu professional: per això caldrà fer un procès d'autoreflexió sobre els propis coneixements, habilitats, capacitats i interessos. Aquí m'ha sorprès l'èmfasi que es fa també a totes aquelles habilitats i coneixements que pot haver desenvolupar una persona, fora de l'àmbit acadèmic o laboral, per posar-les també de relleu.
- Com millorar la nostra posició en el mercat laboral  millorant competències
- Ser eficaç en la recerca de feina: quins passos hem de fer i quines eines podem utilitzar.
 
 Les orientadores de l'entitat van participar en l'elaboració dels continguts d'aquesta eina web, i en el disseny dels exercicis que es plantegen. Un cop creada i activa, una orientadora és la responsable de mantenir-la actualizada, responent les consultes que s'hi facin, dinamitzant el forum d'usuaris, etc. Per tant, són tasques que corresponen també a la psicopedagoga.
 
Com a alumna de pràctiques, vaig estar consultant la web i els materials en relació al procés d'elaboració i posada en marxa d'un projecte com aquest, i les orientadores em van explicar el procés de disseny dels exercicis.  Em va donar una perspectiva més àmplia del tipus de tasques que es poden fer en una entitat com aquesta. D'una banda, vaig veure que el fet de participar d'un projecte europeu d'aquest tipus requereix tota una sèrie de coneixements i habilitats , més enllà de la formació psicopedagògica, però que poden resultar molt útils: els aspectes tècnics en la redacció i justificació dels projectes europeus, la necessitat de dominar idiomes estrangers per poder comunicar-te amb els altres socis col.laboradors o la necessitat de saber utilitzar diferents recursos per treballar a distància amb aquests socis estrangers. A més d'alguna reunió internacional que s'ha realitzat, la majoria del treball conjunt amb els altres socis es fa a distància. L'ús de les TIC en aquest projecte és un aspecte clau, tant en el procés de  disseny del producte, com en el fet que l'objectiu final és precisament la creació d'una eina digital que ajudi al procès d'orientació. El fet que es tracti d'un recurs online presenta tota una sèrie d'avantatges: pots arribar a molts més usuaris, està sempre accessible amb l'única condició de tenir accès a la xarxa, és més fàcil de mantenir i actualitzar, permet un feedback amb els usuaris, la dinamització de forums on compartir les experiències, etc. A l'assignatura de "Noves Tecnologies d'Informació i Comunicació en Educació" vam reflexionar molt sobre aquest tema, i vam aprendre a utilitzar diferents recursos que penso que em podrien ser d'utilitat en un projecte com aquest ( de fet, gràcies a aquella assignatura vaig fer el meu primer blog!).
D'altra banda, aquest recurs és una eina de recerca de feina, mentre que fins ara havia vist sobretot recursos més de cara a l'orientació acadèmica. Per això m'ha resultat molt interessant veure aquesta altra vessant. També he vist les avantatges de treballar conjuntament amb professionals d'altres entitats: mentre que DEP és una consultoria que té molta experiència en la realització de projectes europeus, Educaweb està especialitzada en orientació acadèmica i professional. Aquestes dos entitats treballen conjuntament en altres projectes, i de fet, comparteixen el mateix local, pel que hi ha una molt bona relació. De la sinèrgia dels seus diferents professionals especialitzats, en pot sortir una iniciativa com aquesta.

 

sábado, 8 de diciembre de 2012

Actualitat del món educatiu, la formació i el món del treball

Els professionals d'Educaweb, com a professionals de l'educació, han d'estar molt al dia de l'actualitat del món educatiu, la formació i el món del treball, sobretot en tot allò que corresponen al marc legal en el qual desenvolupen les seves tasques.
Una de les notícies que se n'ha fet ressó aquesta setmana en el Butlletí que el.laboren periòdicament, ha estat les declaracions del ministre d'Educació, Esports i Cultura, José Ignacio Wert, en les que presentava l'esborrany de la Ley de la Mejora  de Calidad Educativa (LOMCE), amb nous canvis. Un dels apartats que ha generat més polèmica és la divisió de les assigantures en troncals, específiques i d'especialitat, atorgant-lis un percentatge d'hores diferents a cada tipologia. D'aquesta manera, el castellà passa a ser una assignatura troncal, mentre que les llengües cooficials de les diferents comunitats autònomes, com el català, passen a ser una assignatura d'especialitat. D'aquesta manera, a la ESO, on també es produirà aquesta divisió, ja no serà necessari examinar-se obligatòriament de la llengua cooficial per obtenir el títol, ja que dependrà de la especialitat escollida.

També considera que el castellà és la llengua vehicular de l'aprenentatge i caldrà garantir que els alumnes puguin estudiar en castellà, en centres privats sino es fa a la pública, però passant la factura al govern autonòmic.
Aquests canvis repercuteixen negativament en el model d'immersió lingüística que regeix el nostre sistema educatiu actual. Els resultats dels informes PISA mostren que els alumnes catalans tenen un domini del castellà simliar que la resta d'alumnes de l'estat espanyol, per sobre d'algunes comunitats i per sota d'algunes altres. En canvi, els avantatges que ofereix la garantia de que tots els alumnes que hagin estat escolaritzats a Catalunya puguin dominar les dues llengües cooficials, representa un aspecte molt positiu per la cohesió social i per la igualtat d'oportunitats d'aquests joves. Per tant, sorprenen aquests canvis, que responen més a criteris polítics que pedagògics.
Com a professionals del món de l'educació, en tant que psicopedagogues, cal estar molt al dia dels canvis que es produeixen, i cal reivindicar que tots els canvis es regeixin per criteris pedagògics. Com a professionals, hem de reivinidcar el nostre paper, la importància de les avaluacions per analitzar els resultats i la introducció de millores, la lògica d'el.laboració dels currículms i lo nefast que és que hi hagi tants canvis en el sistema educatiu, per als centres, per al professorat, per als orientadors, i evidentment, pels alumnes, que són qui finalment pateixen les conseqüències de tal desconcert.

domingo, 2 de diciembre de 2012

Premis Educaweb d'orientació acadèmica i professional

 
El 20 de novembre passat es va celebrar l'acte de lliurament de la 5è edició dels Premis Educaweb d'orientació acadèmica i professional. La finalitat del certamen és potenciar l'orientacíó acadèmica i professional donant a conèixer totes aquelles experiències, projectes i materials innovadors relacionats amb aquest àmbit i realitzades per orientadors, insertors laborals, docents, tutors, equips psicopdagògics, etc.
Tenint en compte que l'àmbit de l'orientació és molt ampli, aquests premis es centren en el concepte de l'orientació acadèmica i professional  com a procés d'acompanyament en la presa de decisions al llarg de tota la vida. Es presta especial atenció als projectes presentats que tractin temes com :
- Orientació a qualsevol etapa vital com a tasca preventiva (infancia, adolescencia, adults, prejubilació, tercera edat...)
- Orientació a qualsevol etapa formativa d'ensenyament reglat o no reglat (centres cívics, esplais, aprenentatge-servei, ONG, etc.)
- Orientació en col.lectius específics ( discapacitats, risc d'exclusió social, etc)
- Orientació i TIC
- Orientació laboral i emprenedoria
El jurat, format per tres persones expertes en la matèria, han d'avaluar tots els projectes rebuts, de tot el territori espanyol, en funció d'una  sèrie de criteris:
- Contribució a l'orientació acadèmica i/o professional
- Grau d'implicació dels agents que participen directament en l'experiència: alumnat, docents, tècnics d'inserció, familia, institucions, municipis, etc.
- Coherència entre la justificació teòrica, els objectius, les activitats, els recursos i la metodologia.
- Transferibilitat del projecte a altres usuaris i contextos
- Claredat i correcció en l'exposició i presentació del projecte
- Originalitat i innovació en el plantejament de l'orientació acadèmica i professional
- Es valora si s'han aconseguit els objectius i la durada, així com la projecció i la continuïtat prevista per a l'experiència.

Aquesta activitat em va recordar dues assignatures que hem realitzat durant els estudis. En primer lloc, a "Orientació professional", on vam fer una revisió dels referents conceptuals i els coneixements tècnics i metodològics per desenvolupar les funcions d'orientació en els diferents àmbits d'intervenció, alhora que vam adquirir els coneixements i habilitats necessàries per elaborar programes d'Orientació professional en diferents àmbits d'intervenció. ´
En segon lloc, l'assignatura d'"Avaluació de programes, centres i professors". Crec que és molt dificil la tasca del jurat d'aquests premis, perquè han de ser capaços d'avaluar els projectes presentats, sota uns criteris prefixats, en base a tan sols unes 15 pàgines per projectes.