Projecte Emprendre amb Valors
El Consorci d’Educació de Barcelona, Barcelona Activa i la Fundació BCN FP impulsen el Projecte Emprendre amb valors. Es tracta d'un pedagògic integral per la divulgació de la cultura emprenedora i els valors del treball entre els joves de Barcelona, que aquest curs gestiona Educaweb. El seu principal objectiu és fomentar la cultura emprenedora, així com potenciar les competències, valors i actituds que han de tenir presents els joves davant qualsevol repte professional. La iniciativa va dirigida a alumnat i professorat de secundària obligatòria i postobligatoria de Barcelona. Es realitzen tallers presencials per descobrir els valors del treball de forma experencial en les aules dels centres educatius, un cicle de conferències amb testimonis de reconegut èxit professional i una gala final.
Vaig poder assistir com observadora a un taller presencial, dirigit a un grup d’alumnes de CFGM de mecànica en un centre educatiu concertat de Barcelona. La dinàmica del taller és la següent: es comença per dinamitzar un debat participatiu sobre quins són els valors més importants en l'àmbit laboral actualment. En una segona part, es passa un vídeo on apareixen diverses situacions en un entorn laboral, on diferents personatges protagonitzen una situació de conflicte, i on han de prendre decisions per resoldre el conflicte. Els joves s’organitzen en petits grups, es reparteixen els personatges, més algun que farà d’observador. Després d’un debat en petit grup on decideixen com resoldran la situació de conflicte, es realitza un rol-playing, on els joves porten a la pràctica el que han decidit fer. Desprès de cada escena, es fa un debat sobre quins valors són els que han entrat en joc, o hi han mancat, per solucionar el conflicte de la manera més satisfactòria pels diferents personatges. Els joves es van implicar en la dinàmica, reflexionant sobre la importància d’alguns valors, i sobre la conducta observable que l’acompanya.
Uns dies abans de fer el taller, es demana als professors referents que passin un qüestionari als joves relacionat amb els valors del treball ( pretest). Desprès d’aplicar el taller, es passa el mateix qüestionari , més una part d’avaluació de l’activitat: També es passa una fitxa d’avaluació al professorat responsable. D’aquesta manera es persegueix un doble objectiu: valorar l’impacte de l’activitat (comparant qüestionari pretest i postest), i avaluar l’activitat. Desprès hem estat treballant amb tota aquesta informació, buidada en una base de dades, per analitzar els diferents ítems i indicadors, i avaluar els resultats de cara a millorar altres intervencions.