domingo, 28 de octubre de 2012

Projecte Emprendre amb Valors   


El Consorci d’Educació de Barcelona, Barcelona Activa i la Fundació BCN FP impulsen el Projecte Emprendre amb valors. Es tracta d'un pedagògic integral per la divulgació de la cultura emprenedora i els valors del treball entre els joves de Barcelona, que aquest curs gestiona Educaweb. El seu principal objectiu és  fomentar la cultura emprenedora, així  com potenciar les competències, valors i actituds que han de tenir presents els joves davant qualsevol repte professional. La iniciativa va dirigida a alumnat i professorat de secundària obligatòria i postobligatoria de Barcelona. Es realitzen tallers presencials per descobrir els valors del treball de forma experencial en les aules dels centres educatius, un cicle de conferències amb testimonis de reconegut èxit professional i una gala final.
Vaig poder assistir com observadora a un taller presencial, dirigit a un grup d’alumnes  de CFGM de mecànica en un centre educatiu concertat de Barcelona. La dinàmica del taller és la següent: es comença per dinamitzar un debat participatiu sobre quins són els valors més importants en l'àmbit laboral actualment. En una segona part, es passa un vídeo on apareixen diverses situacions en un entorn laboral, on diferents personatges protagonitzen una situació de conflicte, i on han de prendre decisions per resoldre el conflicte. Els joves s’organitzen en petits grups, es reparteixen els personatges, més algun que farà d’observador. Després d’un debat en petit grup on decideixen com resoldran la situació de conflicte, es realitza un rol-playing, on els joves porten a la pràctica el que han decidit fer. Desprès de cada escena, es fa un debat sobre quins valors són els que han entrat en joc, o hi han mancat, per solucionar el conflicte de la manera més satisfactòria pels diferents personatges. Els joves es van implicar en la dinàmica, reflexionant sobre la importància d’alguns valors, i sobre la conducta observable que l’acompanya.
Uns dies abans de fer el taller, es demana als professors referents que passin un qüestionari als joves relacionat amb els valors del treball ( pretest). Desprès d’aplicar el taller, es passa el mateix qüestionari , més una part d’avaluació de l’activitat: També es passa una fitxa d’avaluació al professorat responsable. D’aquesta manera es persegueix un doble objectiu: valorar l’impacte de l’activitat (comparant qüestionari pretest i postest), i avaluar l’activitat. Desprès hem estat treballant amb tota aquesta informació, buidada en una base de dades, per analitzar els diferents ítems i indicadors, i avaluar els resultats de cara a millorar altres intervencions.

viernes, 26 de octubre de 2012

Assessoria d'Orientació Acadèmica i Professional del Servei d'Informació Juvenil El LLoro


Un tarda per setmana, les orientadores gestionen l'Assessoria d'Orientació Acadèmica i Professional del Servei d'Informació Juvenil El Lloro, de l'Ajuntament del Prat de Llobregat.

Qualsevol jove, o persona interessada, pot utilitzar aquest servei, preferentment mitjançant cita prèvia. Les assessories tenen una durada d’aproximadament 30 minuts. Vaig poder participar com a observadora durant aquesta assessoria. En aquest breu espai de temps, l’orientadora ha de ser capaç d’entendre la demanda que se li està fent, i tractar de donar-li resposta de la manera més precisa i adequada possible. En alguns casos es tracta de simples demandes d’informació d’un tema molt concret, com per exemple: “quins centres de formació professional de la comarca ofereixen CFGM de només 1 any? On puc trobar ofertes de feina o borses de treball per treballar a l’estranger?” . Altres poden ser més complexes, com una noia que acaba d’arribar al país després de fer batxillerat al seu país i vol anar a la universitat: cal explicar tot el procés d’homologació, procediment per accedir a la universitat, continguts de les proves PAAU, etc. En altres ocasions es veu que el jove ve pressionat per la família, i no està realment motivat. Part de la tasca de l’orientadora és ser capaç de detectar això, ajudar-lo a fer un procés d’autoconeixement, detectar possibles interessos i orientar-lo cap a uns estudis que li puguin resultar motivadors. En casos complexos, l’assessoria es pot fer en varies sessions, demanant al jove que es miri alguna cosa o s’ho pensi i vingui per tornar-ho a parlar.
L’orientadora disposa d’un ordinador amb connexió a internet, des d’on es poden fer totes les consultes necessàries, i sobretot, ensenyar a l’usuari on i com pot trobar informacions que puguin ser rellevants per la seva situació, perquè vagi guanyant en autonomia. Es va fent un document on queden registrades les informacions importants, i s’imprimeix al final de la sessió perquè l’usuari marxi amb la informació per escrit: centres on s’imparteix cert tipus d’estudis,  pagines web de referència, telèfons de contacte, etc. També existeix la via de consulta on line, telefònica, i a través de l’Skype.

He comprovat que aquest servei pot ser tot un repte per la psicopedagoga. En un espai molt breu de temps, ha de donar eines a un jove del que no coneix res, que li puguin ser útils per la seva presa de decisió d'una manera consicent i amb una base sòlida. L'orientadora ha d'ajudar a fer una mediació entre el passat (trajectòria acadèmica o professionals i resultats), el present (possibilitats i motivacions) i el seu futur ( prioritzar d'entre tots els possibles).

Aquí podem veure un vídeo amb la presentació del servei:

 


jueves, 25 de octubre de 2012


Serveis d’orientació a la carta               



He estat analitzant el tipus de serveis d’orientació acadèmica i professional que ofereixen ( més informació punxant aquí). Es tracta de serveis presencials a centres educatius, administracions públiques i altres administracions. Les activitats estan dividides segons  els destinataris del servei: joves, famílies , professionals o altres. Algunes d’aquestes activitats les podré anar veient durant les meves pràctiques, per veure el seu funcionament i les tasques que ha de fer la psicopedagoga.

A l'hora de dissenyar aquestes activitats, he vist que s'ha hagut de seguir el procès que exigeix qualsevol intervenció educativa. S'ha començat per fer una  avaluació de necessitats, observant les mancances existents entorn l'àmbit educatiu. Es fa una prospecció per veure quins recursos existeixen al respecte per fer-ne un diagnòstic. A continuació s'estableixen uns objectius i es dissenya una activitat que pretén contribuir a assolir-los. Es busquen o creen els recursos didàctics que han de permetre portar a terme aquesta activitat. En el cas d'aquesta organització, caldrà fer-ne difusió entre els centres educatius o administracions relacionades amb el món educatiu, per tal de generar la demanda, i que contractin els serveis. En alguns casos, són els mateixos centres o altres instàncies que fan una demanda concreta a la institució (per exemple: organitzar fires d'educació dels recusos d'una comarca) . Un cop portada a la pràctica l'activitat, s'ha d'avaluar, tant per part dels participants, com per part dels professionals que l'han dut a terme, per tal de valorar la introducció de millores o modificacions.  Per exemple, darrerament molts centres d’educació secundària i postobligatòria estan portant a terme la matèria d'emprenedoria, però sovint els docents no tenen massa experiència en aquest àmbit. Per això, algunes d’aquestes activitats  dirigides als joves s'han dissenyat per ser susceptibles de ser organitzades en el marc d'aquesta matèria.

 Activitats per joves:
-Aula-Mòbil d'estudis i professions
- Taller: Autoconeixement
- Aula-Taller (autoconeixement + aula-mòbil)
- Xerrada-col·loqui d’orientació
- Taller: La mobilitat acadèmica i laboral, una oportunitat
- Assessories individuals
- Taller: Itineraris formatius
- Taller: El món del treball i els seus valors

Activitats per famílies:
- Xerrades-col·loqui d’orientació
- Escola de mares i pares
Activitats per professionals de l’orientació
- Seminari d’orientació acadèmica i professional
- Programa de formació continuada
Altres serveis:
- Serveis presencials d’orientació a la seu d’Educaweb
- Servei telefònic d’informació-orientació
- Plataforma de consultes on-line
- Accés a la plataforma NEPTU (navegador d’estudis i professions per a tu)
- Dossier d'informació acadèmica
- Jornades i Fires educatives
- Portal educatiu

 

Actualització de materials d'orientació i consulta


Una de les tasques a l’inici del curs escolar és fer l’actualització de tots els materials didàctics i de consulta que es fan servir en les activitats d’orientació acadèmica i professional.  Per exemple, s’actualitzen totes les fitxes referents a l’oferta formativa i es revisen tots els plans d’estudis dels Cicles Formatius, PQPIS, universitats,etc. També es revisen notes de tall, requisits d’accés, mostres de proves d’accés, homologacions, etc. Jo he participat en aquesta tasca d'actualització de materials, per tal de familiaritzar-me amb les característiques de l'oferta formativa actual, i els materials que s'utilitzen per les activitats d'orientació. També s’edita el Dossier d'orientació acadèmica 2012, i un full desplegable d’orientació que surt cada any, que porta per títol “T’ajudem a escollir. Coneixes tots els estudis i professions?”.

Aquestes són eines dissenyades per l’equip d’orientadores, per tal que siguin eines útils pels usuaris. Cal tenir molt en compte a quin públic s'adrecen, per tal d'adaptar el llenguatge i el contingut, i revisar la proposta de disseny gràfic. He comprovat que és molt important estar al dia de tot el marc legal i les normatives, ja que es van modificant, i d'aquí la necessitat d'una formació permanent. Cal prioritzar el contingut dels materials, destacant aquells elements claus que poden ajudar al beneficiari en la presa de decisions sobre la seva elecció. La psicopedagoga ha de sintetitzar, en molt poc espai, unes idees claus que han de guiar l'orientació educativa: la necessitat d'autoconeixement, d'informar-se i d'establir prioritats.
 
 


lunes, 22 de octubre de 2012

Presentació de l'organització




El pràcticum de Psicopedagogia l’estic realitzant a Educaweb. És una organització que des de l’any 1994 ofereix serveis especialitzats en orientació acadèmica i professional a les persones que necessiten assessorament individual en la presa de decisions relativa a la seva carrera professional.
Els seus serveis s'adrecen tant als joves com a les famílies, així com a tècnics, professorat i professionals dels centres, institucions educatives i administracions, a través de diferents modalitats: presencial, on-line i telefònica.
Des del 1998, gestionen www.educaweb.com , el primer portal d'àmbit estatal especialitzat en educació, formació i treball que inclou cercadors especialitzats, diferents publicacions destinades a professionals de l’educació i ofereix serveis d’orientació acadèmica i professional. La seva versió  www.educaweb.cat , és el primer portal d’orientació acadèmica i professional de Catalunya i en català.
El seu equip de professionals està format per psicòlegs, pedagogs, psicopedagogs, sociòlegs, periodistes i experts en sistemes d’informació. En aquest bloc anirem poc a poc analitzant les funcions del psicopedagog i les diferents tasques que realitza.