Al llarg d'aquests tres darrers mesos, he estat assistint com a mínim un parell de tardes a la seu d'Educaweb. Allà he pogut veure com és el dia a dia dels seus professionals, especialment de l'equip d'orientació, que han estat el marc de referència de les meves pràctiques de psicopedagogia. Hi ha un ritme de treball més o menys quotidià, que es basa en donar serveis d'orientació acadèmica i professional, com per exemple, un dia a la setmana al punt d'informació juvenil el Lloro, o respondre les consultes online o telefòniques. També és l'espai on s'elaboren i s'actualitzen materials didàctics i d'orientació, tant en paper com online, alguns dels quals s'utilitzaran més endavant en les activitats d'orientació en centres de secundària, que acostumen a intensificar-se molt en el segon trimestre del curs escolar. Una altra tasca quotidiana és oferir els propis serveis als possibles clients, explicant i acordant amb els centres educatius o altres professionals la realització de determinades activitats, que s'aniran duent a terme al llarg de tot el curs. D'aquesta tasca en depèn desprès les activitats que es van duent a terme, doncs no cal oblidar que es tracta d'una iniciativa privada que depèn de que els seus clients contractin els seus serveis. Aquest primer trimestre ha estat molt marcat pel conveni amb BarcelonaActiva per portar endavant el projecte Emprendre amb Valors, ja que s'han realitzat moltes activitats al voltant d'aquesta iniciativa.
A més a més, quan hi ha hagut activitats d'orientació o que podien resultar d'interès, que es realitzaven en altres espais, destinats a alumnes, families o altres professionals, també hi he pogut assistir. Aquí també he pogut veure com es porten a terme tant activitats destinades a alumnes (com el projecte d'Emprendre amb Valors), a families (xerrada d'orientació per desprès del batxillerat), com a professionals de l'àmbit de l'orientació (Premis Educaweb). Finalment, conèixer com es poden portar a terme projectes d'àmbit europeu, en col.laboració amb altres entitats nacionals i estrangeres, em va acabar d'obrir el ventall de possibilitats d'activitats que es poden dur a terme.
Fins ara la meva tasca com alumna de pràctiques ha estat sobretot d'observadora, per conèixer, preguntar, integrar-me a l'equip de treball, aprendre com funcionen les diferents activitats i serveis, com es relacionen els diferents professionals, conèixer el marc normatiu, i sobretot, per tenir una idea molt més clara del potencial d'activitats que por realitzar una psicopedagoga. Sí que he pogut participar més activament en l'actualització de materials d'orientació, o en el procès d'avaluació dels tallers d'Emprendre amb Valors, que comportava una enquesta pre test i postest dels alumnes, i que calia fer el buidatge i extreure unes conclusions que servissin per valorar l'impacte de l'activitat. Crec que els meus coneixements previs m'han ajudat a situar-me ràpid i a entendre amb facilitat com i perquè es fan determinades activitats i quins aspectes cal tenir en compte a l'hora de dissenyar certs materials o activitats. He intentat anar fent les meves aportacions, donant la meva opinió o experiència que podia tenir, gràcies als estudis o per la meva pròpia trajectòria professional en l'àmbit de l'educació. Tanmateix, també m'he adonat que el grau d'experiència és molt important, ja que et dóna més capacitat de resposta en la resolució de problemes, o en la capacitat per respondre preguntes o consultes, i sobretot seguretat i confiança en el desenvolupament de les activitats dirigides a un determinat públic. Per això crec que he après molt de les professionals de referència que m'han acompanyat fins ara, i que encara em queda molt per aprendre. He intentat fer un esforç per comparar la teoria amb la pràctica, i he comprovat com algunes activitats em feien recordar referències d'assignatures que hem anat veient durant els estudis de la llicenciatura.
He comprovat que moltes tasques de les que desenvolupen les orientadores no són esctrictament de l'àmbit de la psicopedagogia, però la realitat és que també són necessàries, i que per portar-les a terme calen una sèrie de coneixements i habilitats que són imprescindibles. En realitat, penso que com en la majoria de feines, però és interessant veure en cada cas, quines són les competències i habilitats que poden ser més útils.
Quan vaig optar per fer el pràcticum en aquesta entitat, coneixia una mica el que fèien gràcies al seu portal web. Tanmateix, he vist que jo tenia una idea molt més reduida del camp d'actuació que tenia la psicopedagoga, ja que pensava que sobretot feien activitats per centres de secundària. Gràcies a tot aquest primer periode, tinc una idea molt més clara de tot el que fan i del potencial d'activitats i serveis que es poden oferir. Des d'aquesta perspectiva, penso que estic millor preparada per plantejar-me, junt amb els meus professionals de referència, quin pot ser el pla d'actuació que puc portar a terme en una segona fase.